Proč kandiduji


Ing. Petr Serafín – kandidát do Poslanecké sněmovny PČR

Více než 40 let se nepřetržitě věnuji investiční výstavbě a stavebnictví. Dosud jsem nikdy nechtěl vykonávat činnost profesionálního politika, vždy mě bavilo zabývat se přípravou a prováděním staveb. Je to veliká škola z hlediska techniky, ekonomiky, řízení (managementu) i práce s lidmi, kdy takřka každý den je nutno řešit jak koncepční, tak i běžné „provozní“ úkoly.

Začínal jsem „od píky“ na výstavbě elektráren a tepláren, a to zejména v investorské organizaci od pozice referenta na stavbě až po vedoucího odboru (do roku 1992). Následně jsem přešel do soukromé sféry, kde jsem působil 12 let (mj. jako ředitel ateliéru a člen představenstva velké projektově-inženýrské organizace, zabývající se dopravními stavbami). Od roku 2004 pracuji na Ministerstvu průmyslu a obchodu na úseku stavebnictví (poslední 4 roky jako ředitel odboru stavebnictví a zástupce náměstka ministra). Abych „nezúředničil“ a zachoval si svou praxi, trvale spolupracuji s nevládními organizacemi činnými ve výstavbě, zejména se Svazem podnikatelů ve stavebnictví, ČKAIT, Českou společností pro stavební právo aj. při řešení legislativních i technických problémů.

Mým mottem je: „Promyšleným, efektivním a koordinovaným rozvojem investiční výstavby a stavebnictví přispět k hospodářskému a sociálnímu rozvoji ČR a k růstu mezinárodní konkurenceschopnosti.“

Při svém pracovním uplatnění jsem též ve volném čase aktivně působil v ČSSD (do omezení stranické práce daného služebním zákonem jsem byl 3 volební období členem ÚVV, 4 volební období předsedou MO, 3 volební období členem OVV, 3 volební období zastupitelem MČ Praha 12).

Na kandidátce do Poslanecké sněmovny PČR za Prahu figuruji na předposledním (35.) místě s tím, že se snažím oslovit voliče, kteří mají zájem, aby ve sněmovně pracovali lidé zaměření na konkrétní důležité hospodářské a profesní obory (v mém případě stavebnictví). Proto kromě klíčových témat ČSSD zahrnutých do volebního programu bych rád oslovil (a „přitáhl“) zejména voliče ve sféře stavebnictví a investiční výstavby jakož i drobné soukromé stavebníky a byl odborně prospěšný ve sněmovně s přímým prosazováním potřeb tohoto sektoru. Již nyní se hodně věnuji legislativní činnosti jednak jako člen poradních sborů a zejména osobními kontakty se současnými poslanci při uplatňování pro praxi potřebných návrhů. Jednalo se zejména o nový zákon o zadávání veřejných zakázek, novelu stavebního zákona, zákona EIA a další. Protože se přes dílčí úspěchy řada věcí zatím nepodařila prosadit, rozhodl jsem se kandidovat do Poslanecké sněmovny, abych mohl vývoj ve stavebnictví pozitivně ovlivňovat přímo „u pramene“.

Mým cílem je odstranit zejména zbytečné „brzdy“ zejména v legislativním systému, které ztěžují život stavebníkům. Jedná se např. o dlouhou přípravu staveb, komplikovanost povolovacích procesů, nejasnosti a nekonzistentnost předpisů, celou řadu dalších. Rád bych tím zejména usnadnil přípravu a realizaci staveb z oblasti školství, zdravotnictví, dopravy, sociálních služeb, sociálního bydlení (startovací byty, byty pro seniory apod.), jakož i staveb z oblasti vodního hospodářství a životního prostředí.

Vzhledem k tomu, že v současné Poslanecké sněmovně nemá sektor investic a stavebnictví odpovídající zastoupení, chci přispět svými odbornými i vyjednávacími zkušenostmi a schopnosti k tomu, aby došlo k nápravě a potřebná výstavba v ČR nebylo ve srovnání s vyspělými státy „na chvostě“.

Pokud Vás uvedené téma a má kandidatura zaujaly, prosím, abyste to příslušně ocenili na kandidátce ČSSD.

Váš Petr Serafín